Büki András

Prof. Büki András

Alprojekt vezető

Digitális ellátási támogatási rendszer az agysérülések megelőzésére és kezelésére

A traumás agykárosodás „járványszerűen” érinti a hazai populáció minden korosztályát, ennek ellenére pontos epidemiológiai adatokkal nem rendelkezünk az érintett betegekről, valamint a traumás agysérültek ellátása és után követése nem egységes, közös adatbázis és regiszter híján pedig az aktuális ellátási helyzet pontos felmérése sem lehetséges. Ugyanakkor, a korszerű ellátás- támogatási rendszerek olyan mennyiségű digitális adatot generálnak, amelyek a feldolgozhatatlanság határát érik el és a költséghatékonyságot jelentősen rontják. A digitális adatforrások szinkronizációja pedig teljes mértékben hiányzik. Nemzetközi igény, hogy a digitális adatok gyors elemzésével valós idejű döntéstámogató adatsorok jöjjenek létre, melyek az egészségügyi tevékenységet befolyásoló döntéstámogató algoritmusok alapját képezik az ellátás minden szintjén, az alapellátástól az akut szakaszon keresztül a rehabilitációig és az után-követésig, valamint a szűrés fázisában is.

Ezek alapján célunk egy olyan multimodális digitális támogatási rendszer létrehozása, ami segíti:

 1. egy regionális és szakma-specifikus modell kidolgozását az egészségügyi ellátás során keletkező adatok digitalizálására és szinkronizálására,
 2. egy generalizálható, interaktív mátrix kidolgozását az ellátás résztvevői közti kommunikációra,
 3. alapját adja a digitális adatokon alapuló gyakorlati, döntést támogató alkalmazások létrehozásának, valamint
 4. a digitális adatok használatával segíti a kimenetel-, valamint a rizikó becslését, rizikó csoportok kiemelését és a személyre szabott prevenciót.

Az adattóba kerülő betegek adatait a már említett multimodális, multidiszciplináris megközelítésben gyűjtjük össze, ami lehetővé teszi a betegség teljes spektrumának lefedését, a traumás agykárosodás pathomechanizmusára és lehetséges kimenetelére indikatív biomarkerektől, az intenzív ellátás részletes adatain keresztül a betegutakig és a hosszú távú kimenetelig. Ennek megfelelően az alprogram a következő egységekre bomlik:

 1. Laboratóriumi medicina: fontosabb laboratóriumi paraméterek
 2. Biomarkerek: olyan markerek azonosítása, amik a későbbi szűrés/prevenció szolgálatában állhatnak
 3. Digitális intenzív osztályos lázlap-rendszerek: a betegek intenzív ellátásának minden aspektusra kiterjedő adatai
 4. Neuromonitoring: az intenzív ellátás során olyan származtatott, az központi idegrendszer működését jellemző paraméterek rögzítése, amik kórtani összefüggésekre mutathatnak rá
 5. Neuroimaging: képalkotó vizsgálatok adatai, score rendszerek
 6. Elektrofiziológia: real time elektroencephalographia és annak összefüggései a fenti adatokkal traumás agykárosodásban
 7. Az epidemiológiai adatok és adatbázisok benchmarking és összefüggés validálási vizsgálatainak alapjául szolgáló neurotrauma adatbázis kidolgozása, fájdalom adatbázis és a demencia adatbázis kidolgozása.
 8. A betegút monitorozás adatokkal és a népességgel való kommunikáció prediktív modellalkotás, az audit rendszer kidolgozásához.
 9. Neuropszichologiai felmérés, kimenetel rögzítés.