dr-szapary-2

Dr. Szapáry László

Alprojekt vezető

Stroke Alprojekt: A stroke súlyosságának prehospitalis értékelése Video-applikáció útján

1. Stroke helyzetkép: Klinikai és prehospitális ellátás

A világ fejlett országaiban a stroke a halálozás egyik vezető oka és a hosszútávú rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Az elmúlt évtizedek számos áttörést hoztak az esetek döntő többségéért (mintegy 85%-ért) felelős ischaemiás stroke-ok kezelést illetően. 1996 óta van lehetőség az agyi érelzáródás gyógyszeres kezelésére thrombolyticummal, 2015-ben kerültek publikálásra azok az eredmények melyek igazolták, hogy a katéterrel végzet beavatkozás, ún. thrombectomia alkalmas agyi nagyérelzáródások kezelésére. Ezen rekanalizációs kezeléseket Azonban meglehetősen rövid időtartamon belül tudjuk alkalmazni, thrombolysis esetén maximum 4,5 óra, míg thrombectomia esetén általánosságban 6 óra áll rendelkezésre a stroke tüneteinek kialakulásától számítva a kezelés megkezdéséig. 2018-ban látott napvilágot 2 tanulmány, amelyek igazolták, hogy bizonyos speciális képalkotó módszerekkel kiválogatott esetekben akár 24 órával a tünetek kialakulása után is végezhető thrombectomia. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minél hamarabb részesül kezelésben a beteg, annál nagyobb lesz a jó funkcionális kimenetellel történő gyógyulás esélye.

A stroke-ellátásban történt változások kiemelkedő szerephez juttatták a prehospitális ellátás szereplőit, hiszen a stroke-korai diagnosztizálása, értékelése, valamint a betegutak megszervezése az esetek nagy részében a mentőszolgálatra, az alapellátásra hárul. Hazánkban jelenleg csak néhány kórház képes thrombectomia végzésére, ennél jóval nagyobb a csak thrombolysist végző centrumok száma. Ebből adódik, hogy gyakran a legközelebbi stroke-centrumbra szállított beteget tovább kell szállítani egy thrombectomia végzésére is alkalmas központba (akár több mint 100 km-es távolságra is).

Jelenleg számos kutatás zajlik, amelyek olyan módszereket keresnek, melyekkel már a prehospitális fázisban ki lehetne választani azokat a betegeket, akiket érdemes lehet primeren thrombectomiára alkalmas nagy központba szállítani. A publikált adatok alapján a NIHSS skála tűnik a legalkalmasabbnak a fenti kérdés eldöntésére. Ez a stroke-skála jól korrelál a stroke súlyosságával, a betegség hosszútávú kimenetelével, az agyi károsodás méretével, valamint a nagyérelzáródás és ezáltal a thrombectomia végzésének lehetőségéről.

Jelenleg prehospitális használatra a következő 3 skála használatát ajánlják: 1. a Cincinattai Prehospitális skálát (CPSS), a Los Angeles motoros skálát (LAMS) és a Rapid arterial occlusion Evalution (RACE) skálát. Az NIHSS a komplexitása, valamint az elsajátításának bonyolultabb volta miatt nem terjedt még el a klinikai gyakorlatban, felvétele oktatást és kellő rutint igényel. Rendelkezésre állnak azonban adatok, amelyek megerősítik, hogy megfelelő képzést követően jó eredményekkel alkalmazhatják a helyszíni betegellátást végző mentődolgozók is ezt a skálát. Vannak törekvések arra is, hogy az NIHSS egy rövidített, prehospitális környezetre adaptált verzióját validálják.

2. PTE Neurológiai Klinika Stroke Centrum

2.1 A Centrum stroke ellátási tevékenysége

A PTE Neurológiai Klinika az ország egyik kiemelkedő komprehenzív stroke ellátója. Centrumunk biztosítani tudja a stroke ellátáshoz szükéges legmagasabb szintű diagnosztikát. Mindkét rekanalizációs módszer tekintetében kiemelkedő szintű ellátást biztosítunk. Központunk nemcsak Baranya megye akut stroke elltását végzi, hanem napi munkakapcsolatban van számos II. szintű stroke elltátást nyújtó stroke centrummal (Zalaegerszeg, Szekszárd, Baja, Kalocsa, Veszprém, Nagykanizsa, Dunaújváros). E centrumok azon akut agyi nagyérelzáródást elszenvedett betegeket, akik a megkezdett gyógyszeres vérrögoldásra nem reagálnak, sürgősséggel egyetemünkre szállítatják, a katéteres érmegnyitó kezelés elvégzésére. A pécsi stroke modell egyik egyedülálló sajátossága, elektronikus hálózati összeköttetés révén a fenti centrumokban elvégzett képalkotó vizsgálatokat azonnal megtekinteni és értékelni tudja, elkerülve a felesleges betegátvételt.

2.2 A Centrum részvétele a prehospitális ellátásban

Az elmúlt években mutatott nemzetközi szintű, hatalma régióra kiterjedő stroke ellátás alapján az Országos Mentőszolgálat a pécsi Stroke centrumot választotta ki a prehospitális ellátást nyújtó mentős kollégák kiképzésére. Ezen training-ek egyik fő célja stroke felismerésének és a stroke súlyossági megítélésének tökéletes elsajátítása. A legmagasabb szintű képzés sem garantálhatja azonban az akut stroke beteg helyszíni megítélésének minden esetben szakszerű és megbízható kivitelezését. A beteg klinikai állapotának legpontosabb véleményezését az biztosíthatná, ha egy stroke ellátásban nagy rutinnal rendelkező szakember kaphat azonnal pontos információt a beteg statusáról, mely a rövidített NIH skála paramétereire vonatkozva. Ennek egyetlen módja a helyszínen szakszerűen elkészített video felvétel, mely azonnal a stroke centrum illetékeséhez továbbítható. Szükségesnek tűnik emellett egy a helyszín és a centrum közötti élő kapcsolatra is, mely révén a video megtekintése során tapasztalt hiányosságok azonnal korrigálhatók.

3. A Stroke alprojekt céljai

Vizsgálatunk célja, a fentiek alapján, egy olyan, az akut stroke beteg ellátásában használható video applikáció kifejlesztése és tesztelése, mely már a helyszíni betegellátást során (pl. a mentőautóban) felvehető, jó minőségű video felvétel elkészítését teszi lehetővé, egyben stream kapcsolatot biztosít a mentőegység és az illetékes stroke centrum szakértő orvosa között. Az applikáció révén megbízhatóan felvehető NIHSS skála a stroke súlyosságának pontos megítélését biztosítaná, hatalmas segítséget jelentve a prehospitális döntéseket (beteg számára ideális stroke centrum kiválasztása, a centrum informálása, a centrum előkészületeinek megkezdése) meghozásában. Mindez jelentősen csökkentheti az akut stroke ellátás időveszteségeit, biztosítja a beteg számára optimális érmegnyitó eljárás kiválasztását.