Nagy András

Nagy András

Alprojekt vezető

Informatikai modul

A projekt IT célja az adatalapú egészségügyi döntéstámogató rendszer –  adatgyűjtési, adattárolási valamint az adatok feldolgozásához szükséges (ADAT&IT) – infrastruktúrájának megalkotása, valamint, egy országossá tehető, prototípus készítése magyarországi betegellátásban használt elektronikus egészségügyi rendszerekből kinyert adatokra építve.

A vizsgálat kiterjed a páciensek ellátásával kapcsolatos dokumentációs rendszerekre (HIS), a labor diagnosztikai eszközökből, műszerekből és szenzorokból kinyert adatokra, konkrétan a PTE klinikáin keletkező adatokra, az országos – pl. EESzT, NEAK, NNK – és kapcsolódó nemzetközi adatbázisokra.

A jelenleg rendszerenként, műszerenként nem egységesen elemezhetően, elszigetelten működő adattárolást kiegészítve, ill. felváltva, a projekt keretein belül a PTE adatvagyon katalogizálására, archiválására alkalmas hálózatos tárolási infrastruktúra kialakítása. A nagy mennyiségű különböző strukturáltságú egészségügyi adat számára, a speciális egészségügyi követelményekhez illesztett E-Group DataLake Platform for Health (EDTP4H) platformot fejlesztjük ki. Az EDTP4H redundáns, egyszerűen skálázható és költséghatékony megoldást biztosít. 

Az egészségügyi terület specialitásai IT szemszögből vizsgálva:  az egészségügyi adat nagymennyiségű, eltérő formátumú (adat/szöveg/kép stb.), szemantikai szempontból nem integrált, adatvédelmi szempontból érzékeny és változó minőségű. A meggyőző erejű orvosi kutatási use case-ekkel demonstrálni fogjuk, hogy a DataLake technológia (EDTP, EDTP4H) képes az adatalapú gyógyászatot támogatni. Alkalmas, a betöltött egészségügyi adatok elosztott feldolgozására, elemzésére a klinikai hipotézisek mentén. A PTE Adatvagyonból gépi eszközökkel anonim adattereket építünk fel, és a hálózatos számításifelhőre építve, az alkalmazott matematikai, analitikai és gépitanulási módszerek felhasználásával biztosítjuk az orvosi use-case-ek megvalósulását.

A projekt során kiemelt figyelmet kap a betegadatok védelme, melyhez a szükséges IT fejlesztések is elkészülnek és beépülnek az EDTP4H rendszerbe. 

A kialakított platform hosszútávú működésének biztosításához a projekt támogatja a PTE oldali üzemeltetési és adatkutatói/elemzői háttér megteremtését is.